Odkwaszanie organizmu minerałami zasadowymi

Wielu ludziom towarzyszą na co dzień takie dolegliwości jak bóle głowy, uczucie zmęczenia, bóle stawów, czy problemy trawienne. Na ogół w pierwszej kolejności sięgamy po dostępne w aptece bez recepty środki łagodzące wymienione wyżej objawy, nie zastanawiając się nad ich genezą.  Szukać ich pochodzenia zaczynamy zazwyczaj wtedy, gdy stają się one tak nieznośne,  że uniemożliwiają nam normalne  funkcjonowanie. Zdarza się często tak, że po wizycie u lekarza i wykonanych badaniach okazuje się, że nic nam nie jest,  a mimo to dolegliwości i tak nam dokuczają. Niewielu z nas wie, że mogą być one objawem zakwaszenia organizmu.


Zakwaszenie organizmu jest efektem złego trybu odżywiania się. W naszej diecie jest  niestety bardzo dużo produktów wysoko przetworzonych. Spożywamy także ogromne ilości mięsa, produktów zbożowych i nabiału,  co negatywnie wpływa na równowagę kwasowo-zasadową naszego organizmu. Dieta alkaliczna, pełna warzyw i owoców mogłaby zabezpieczyć nas przed zaburzeniami w równowadze kwasowo-zasadowej, a tym samym przed różnymi chorobami, do których ono po po upływie pewnego czasu prowadzi.
Różne płyny, znajdujące się w ludzkim organizmie mają inne pH. Najbardziej kwaśny jest sok żołądkowy, którego pH wynosi około 2. Właściwy odczyn krwi mieści się ww normie pH od 7,35 do 7,45. Mocz natomiast może być lekko, zasadowy lub lekko kwaśny. Rozbieżność ta wynika z odpowiedzialności nerek za usuwanie z organizmu toksyn i innych szkodliwych substancji. Zakwaszenia organizmu nie należy mylić z kwasicą, gdzie zaburzeniom ulegają mechanizmy odpowiedzialne za prawidłowe pH we krwi,  płucach i nerkach. Kwasica jest ogromnie niebezpieczna dla zdrowia i życia, bowiem każde odchylenie od prawidłowego zakresu pH krwi może rodzić bardzo duże konsekwencje zdrowotne. Zakwaszenie organizmu nie jest stanem niebezpiecznym, gdyż w jego przypadku, mechanizmy normalizujące  pH organizmu funkcjonują prawidłowo. Są jednak zmuszone do radzenia sobie  z przetwarzaniem i wydalaniem większej ilości związków kwasotwórczych, niż w przypadku stosowania prawodłowej diety.
Jak już wcześniej  zostało wspomniane, zakwaszenie organizmu jest wynikiem niezdrowego odżywiania się. Podczas trawienia uwalniane są aminokwasy, wolne kwasy tłuszczowe, kwasy organiczne, monocukry, składniki mineralne i witaminy. Te wszystkie elementy są następnie metabolizowane, a od efektu  tego procesu zależy, czy żywność zadziałała zasadotwórczo, kwasotwórczo czy obojętnie. Na to oddziaływanie największy wpływ ma stężenie w produktach żywnościowych różnych pierwiastków. Fosfor, siarka i chlor mają  działanie kwasotwórcze, wapń, magnez, potas i sód – zasadotwórcze. Niezwykle ważnymi czynnikami powodującymi zakwaszenie są także: stres, uzależnienie od używek,  brak aktywności fizycznej oraz głodzenie się.


Objawy zakwaszenia organizmu nie są specyficzne, ale mogą być odczuwane w całym organizmie. W oparciu o jeden czy dwa trudno jest stwierdzić czy to właśnie zakwaszenie, bo takie objawy może wywoływać całe mnóstwo różnych czynników. Jeśli jednak zaobserwujemy występowanie kilku z nich, warto się temu bliżej przyjrzeć. Objawy zakwaszenia organizmu to: notoryczne zmęczenie, obniżenie nastroju, nerwowość, drażliwość, zajady, biegunki, podrażnienie dróg moczowych, katar, sucha skóra, łamliwość paznokci, wypadanie włosów i migrujące bóle stawów.
Wielu  ludzi zastanawia się, jak można zmierzyć poziom zakwaszenia organizmu. Do zmierzenia poziomu zakwaszenia organizmu stosowany jest papierek lakmusowy do mierzenia  pH moczu Holistic. Za jego pomocą należy zmierzyć pH moczu kilka razy dziennie, rozpoczynając od moczu tuż po przebudzeniu. Z wyników trzeba utworzyć krzywą. Jeśli otrzymaliśmy linię prostą lub lekko wznoszącą, oznacza to, że nasz organizm zmaga się z zakwaszeniem.  Wykres osoby prawidłowo odżywiającej się i niemającej problemów z zakwaszeniem będzie miał postać zygzaka, gdyż pH moczu będzie się zmieniało w zależności od posiłków.
Odkwaszenie organizmu to często spory wysiłek, gdyż wiąże się niestety z koniecznością zmiany nawyków żywieniowych. Niezwykle trudno jest zachować zrównoważoną dietę, jeśli przywykliśmy przez lata do spożywania niemałych  ilości mięsa, tłuszczu oraz słodyczy. W tego typu  przypadkach niezawodnym  wsparciem może okazać się zażywanie minerałów zasadowych Bas Balans Holistic. Wyrób  ten zawiera pierwiastki równoważące pH ciała takie jak cynk, magnez i potas. Pomagają one między innymi zminimalizować zmęczenie, wspierają układ nerwowy oraz właściwą  pracę mięśni. Przyczyniają się do podniesienia odporności organizmu, pomagają utrzymać paznokcie, skórę i włosy  w świetnej  kondycji. Odpowiadają również  za prawidłowy metabolizm  węglowodanów, kwasów tłuszczowych i witamin. Wszystko to sprawia, że równowaga kwasowo-zasadowa w organizmie zostaje utrzymana.
Warto sprawdzić, czy odczuwane przez nas dolegliwości nie są efektem zakwaszenia organizmu. Dobre samopoczucie, zbilansowana dieta i wspomaganie przemiany substancji kwasotwórczych to najlepszy sposób na zachowanie witalności i jasności umysłu.