Własna restauracja – od czego zacząć, aby biznes się opłacił?
Wielu z nas, podczas oglądania telewizji, zastanawia się jakby to było, gdybyśmy rozpoczęli prowadzenie własnej restauracji. W filmach jak i serialach założenie restauracji przebiega w bardzo prosty sposób. Kupujesz lokal, urządzasz go i startujesz z działalnością. Jednakże nie do końca w prawdziwym życiu to właśnie tak wygląda. Tutaj musisz wędrować od urzędu do urzędu z papierami, które zezwoliłyby Ci na rozpoczęcie takie działalności. Jednak pracownik urzędu nie zawsze musi wydać nam tę zgodę. Przypuszczając, że otrzymaliśmy pozytywne rozpatrzenie naszych wniosków zacznijmy od kilku kwestii, które związane są z prowadzeniem restauracji.
Na początek zacznij od pracy w restauracji i zobacz jak to naprawdę jest
Pracując u kogoś w restauracji, nawet, jako kelner, będziesz miał pojęcie i rozeznanie jak cała struktura funkcjonowania restauracji wygląda. Jest to dobrze zajęcie dla osób, które myślą nad założeniem własnego lokalu gastronomicznego. Praca, jako kucharz wymaga dużej odpowiedzialności, ponieważ to on napędza całą machinę restauracji. Ładna sala i kelnerzy nie wystarczą.
Lokal musi mieć oryginalną nazwę oraz reklamę
Nie od dziś wiadomo, że aby przyciągnąć uwagę klienta trzeba włożyć w to sporo pracy. Ludzie przechodzący na ulicy, mijają mnóstwo lokali gastronomicznych, które posiadają wywieszone na zewnątrz menu, aby klient mógł zdecydować czy w karcie jest coś, co będzie mu odpowiadało bez konieczności wchodzenia do środka. Od nazwy zależy bardzo dużo. Musi ona być charakterystyczna i chwytliwa. Nazwy, które ciężko wymówić nie zdobywają takiego uznania jak te prostsze. Warto zareklamować swoją restaurację w Internecie. Jest to najprostszy i zarazem najszybszy sposób na pozyskanie klientów. Aby zachęcić gości, żeby przychodzili do twojej restauracji, możesz organizować różnego rodzaju promocje oraz degustacje. Zainteresowanie przechodniów wzrośnie, a stali bywalcy zaczną polecać twój lokal swoim znajomym.
Jaką kuchnię będziesz preferował w swojej restauracji?
Nad tym pytaniem trzeba się bardzo głęboko zastanowić. Albowiem smaki, jakie będą królowały w restauracji muszą być oryginalne, ale zarazem trafiające do dużego grona odbiorców. Nie możesz otworzyć też restauracji z menu podobnym to restauracji tuż za rogiem, ponieważ możesz bardzo długo konkurować z tamtą restauracją i niekoniecznie przyniesie Ci to zyski. Dlatego tak ważnym jest, aby starannie przemyśleć, jakie dania będą figurować w naszym menu. Dobrym pomysłem, żeby uzyskać odpowiedź na to pytanie jest przeprowadzenie ankiety wśród mieszkańców, która dotyczyłaby tego, jaka kuchnia w tutejszym mieście jest preferowana i co najchętniej jedliby mieszkańcy.
Nie możesz działać sam
Ważnym elementem jest to, abyś nigdy nie próbował zakładać restauracji w pojedynkę. Może Cię to zniszczyć nie tyle, co psychicznie czy fizycznie, ale także finansowo. Mając zaufaną osobę przy sobie, możecie bezgranicznie konsultować swoje pomysły, co do prowadzenia i zarządzania restauracją. Jak mówi przysłowie ,, Co dwie głowy to nie jedna” . W tym przypadku pomoc drugiej osoby jest jak najbardziej na miejscu.
Pamiętaj o biznesplanie
Biznesplan to podstawa przy zakładaniu jakiejkolwiek działalności. Musisz zawrzeć w nim za i przeciw wszelkich działań, jakie będziesz chciał podjąć przy rozwoju restauracji. Analiza rynku musi również zostać uwzględniona w biznesplanie. Jeżeli konkurencja będzie zbyt wysoka, to nie będzie sensu otwierać naszej restauracji.
Pamiętaj, aby wybrać zaufanych dostawców
Świeże warzywa i owoce to sukces restauracji. Im więcej będziemy w naszej restauracji oferować świeżych produktów, tym szybciej zdobędziemy uznanie wśród klientów. Dlatego trzeba pamiętać, aby wybór hurtowni był przemyślany.